Science Notes

Vitamin Deficiency Diseases List PDF

Vitamin Deficiency Diseases List PDF
Written by UPSCOPTIONAL

Here is the list of Vitamins Deficiency Disease List and its downloadable PDF

1. Which disease is caused by deficiency of Vitamin A ?

Ans – Night Blindness 

2. Which disease is caused by deficiency of Vitamin B1 ?

Ans – Beriberi

3. Which disease is caused by deficiency of Vitamin B2 ?

Ans – Ariboflavinosis

4. Which disease is caused by deficiency of Vitamin B3 ?

Ans – Pellagra

5. Which disease is caused by deficiency of Vitamin B5 ?

Ans – Parestheia

6. Which disease is caused by deficiency of Vitamin B6 ?

Ans – Anemia

7. Which disease is caused by deficiency of Vitamin B7 ?

Ans – Dermatitis and enteritis

8. Which disease is caused by deficiency of Vitamin B9 – B12 ?

Ans – Megaloblastic anemia

9. Which disease is caused by deficiency of Vitamin B17 ?

Ans – Cancer

10. Which disease is caused by deficiency of Vitamin C ?

Ans – Scurvy and swelling of gums

11. Which disease is caused by deficiency of Vitamin D ?

Ans – Rickets and Osteomalacia 

12. Which disease is caused by deficiency of Vitamin E ?

Ans – Less Fertility

13. Which disease is caused by deficiency of Vitamin K ?

Ans – Non – Clotting of blood

 

Vitamins Deficiency
1. Vitamin A Night blindness
2. Vitamin B1 Beriberi
3. Vitamin B2 Ariboflaviosis
4. Vitamin B3 Pellagra
5. Vitamin B5 Parestheia
6. Vitamin B6 Anemia
7. Vitamin B7 Dermatitis and enteritis
8. Vitamin B9 – B12 Megaloblastic anemia
9. Vitamin B17 Cancer
10. Vitamin C Scurvy and swelling of gums
11. Vitamin D Rickets and Osteomalacia
12. Vitamin E less  fertility
13.Vitamin K Non-Clotting of blood

 

Download PDF 

About the author

UPSCOPTIONAL

Leave a Comment